Förlagets beskrivning
Någon hade berättat om citronerna från Favazzina som var de bästa i hela världen, och med de orden var hjulen i rullning. Kristian Borell, Tony Bacci och Bobo Olsson reser till Italien för att möta människorna bakom de vansinnigt bra italienska råvarorna och för att förstå sanningen om deras utmaningar. Un Altro Giro Vansinnigt bra italienska råvaror är en resebok, en receptbok, och en fotobok allt i ett. Boken tar sin utgångspunkt i några av världens absolut bästa råvaror och gör samtidigt en djupdykning i det italienska samhället av idag. På ett kunnigt, kärleksfullt och humoristiskt sätt skildras italienarnas kärlek till sina egna, lokala råvaror samt deras oefterhärmliga förmåga att se en konspiration bakom varje hörn. Rosario Morello lär oss varför citronerna i Favazzina doftar som ingen annanstans, men också om den stora stölden som gjort att ingen längre känner till dem. Angelo Borello berättar om de svarta grisarna i Nébrodi, samma grisar som spanjorerna sägs ha importerat och gjort till världsberömd Pata Negra. Tryffeljägaren Roberto Vivolo tar med oss på tryffeljakt med sina hundar på 2000 meters höjd och Salvatore Campisi berättar om kampen för att ursprungsskydda de mytomspunna tomaterna från Pachino. Unika recept Ingen annanstans i världen är matlagning så regional kryddad med italienarnas förmåga att se en konspiration bakom varje hörn. Un Altro Giro Vansinnigt bra italienska råvaror innehåller en mängd unika recept på varje råvara. Lokala specialrecept blandas med tolkningar från några av våra främsta svenska Italienkockar som Stefano Catenacci, Peter Nordin, Marco Baudone och Isabella Morrone. Även internationella stjärnkockar som Frantzéns Jim Löfdahl och Jocke & Kalle på Punk Royale bidrar med recept. Kristian Borell Italienkännare med soft spot för spelet bakom det som händer i landet där fotboll, mat, politik, maffia, mode och religion gifter sig som ingen annanstans. Älskar den italienska södern och att äta häst.>br> Tony Bacci Matexpert med rötter i både norra och södra Italien. Andys frukt sedan barnsben, jobbar dagligen med Sveriges bästa kockar. Drivs av passionen till mat och nyfikenhet och kärlek till världens bästa råvaror. Drömmer om en ny Inter-tripleta. Bobo Olsson Fotograf med världen som arbetsfält och Italien i hjärtat. Mannen bakom bilderna i firade "Fjärilsmannen" och "Chez Bettys Provence". Skådar fåglar och står i klacken när Hammarby spelar
Fler böcker av författarna
Liknande böcker
Adam Fredriksson
Banbrytande, coolt och underhållande (Betyg 5 av 5)
Med "Un altro giro" vill författarna Kristian Borell och Tony Bacci bryta ny mark och ge nytt liv åt det till förbannelse uttjatade ämnet Italien och mat. Få oss att glömma leende ansikten och solmogna tomater från pastasåsreklamerna och istället fokusera på problemen och brutaliteten som ligger bakom några av världens bästa råvaror. Man lyckas alldeles förträffligs!
"Un Altro Giro" är indelad i nio kapitel, ett per råvara, som alla är upplagda på ungefär samma sätt. Matexperten Tony Bacci berättar först om maten utifrån sitt eget och restaurangbranschens perspektiv. Han gör det på ett kaxigt, kunnigt, kärleksfullt och ofta väldigt roligt sätt. Därefter följer ett längre Kristian Borell-signerat reportage, skildrat utifrån resorna författarna gjort till råvarornas hjärtan. Det är här delen om problem och brutalitet kommer in. I hemorten berättar människorna sina egna historier och det landar inte sällan i konspirationsteorier, lurig italiensk byråkrati samt, naturligtvis, mängder av maffia. Eftersom råvarorna som skildras visserligen är bäst men inte alltid de mest kända (handen på hjärtat, hade ni till exempel koll på att "prosciutto dei Nebrodi" är en italiensk föregångare till spanjorernas pata negra?) löper underdog-perspektivet som en röd tråd boken igenom och detta fångas upp perfekt av Borells känsliga penna. Varje kapitel avslutas sedan med några recept på råvaran i fråga, där ungefär hälften är plockade från ursprungsplatsen och resten är tolkningar från några av Sveriges vassaste Italien-kockar, typ Stefano Catenacci. Bokens receptdel kan bara beskrivas som sensationell, både sett till innehåll och den übercoola utformningen. Missa för allt i världen inte de medverkande kockarnas egna faktarutor, där alltifrån escapes till favoritvulkaner avhandlas.
"Un Altro Giro" är lika mycket en bok om fantastisk italiensk mat som en rätt gripande skildring av det syditalienska samhället av idag. Vrålsnyggt formgiven och fotograferad dessutom. Detta är en pärla som inte får missas!
( Un Altro giro)
Recensera boken
Skriv en recension och dela dina åsikter med andra. Försök att fokusera på bokens innehåll. Läs våra instruktioner för mer information.
Un Altro giro
Bokrecensioner » Un Altro giro : vansinnigt bra italienska råvaror
|
|
|
|
|
|
|