Tips! Jämför butikernas bokpriser och spara pengar!
Bokrecensioner
 
Inte allena : varför Luthers syn på nåden, bibeln och tron inte räcker   

Inte allena : varför Luthers syn på nåden, bibeln och tron inte räcker


Patrik Hagman Joel Halldorf

Inbunden. Libris förlag 2017-01-11.
ISBN 9789173875561
Hitta bokens lägsta pris







Förlagets beskrivning

Varför är Martin Luther viktig i dag? Det har gått 500 år sedan reformationen. Men Luther är fortfarande orsak till debatt. Några hyllar honom som en folkets förkämpe mot kyrkligt förtryck. Andra anklagar honom för att ha splittrat kristenheten och gett makthavarna kontroll över kyrkan. När Joel Halldorf och Patrik Hagman läser Luther ser de en teolog att brottas med. De går till djupet av Luthers lära genom att kritiskt analysera hans slagord om nåden, Bibeln och tron allena. Tänk om detta "allena" är en knut som behöver lösas upp för att finna ett sätt att uppskatta Luther? Tänk om han kommer mest till sin rätt när han får en plats i den kristna traditionen i stället för som en röst i opposition till den. Är det så att nyckelordet för att läsa Luther inte är allena, utan tillsammans? Ur boken Inte allena är en diskuterande introduktion till Luther, där Luthers tankar och de konsekvenser de haft, sätts i relation till vår tids frågor och utmaningar. En bok för alla som är intresserade av kyrkans roll i ett pluralistiskt, postsekulärt samhälle. Joel Halldorf är docent i kyrkohistoria och lektor vid Teologiska högskolan Stockholm. Han har skrivit en rad böcker, är medarbetare på Expressen Kultur och ledarskribent på tidningen Dagen. Patrik Hagman är docent i politisk teologi vid Åbo Akademi, Finland, och författare. Han har bland annat skrivit böckerna Efter folkkyrkan, Om kristet motstånd och Söndagsskola för vuxna



Fler böcker av författarna

Liknande böcker

Hans L. Hans L. Skolastikens hämnd ?   (Betyg 2 av 5)

Den här boken ger, det ska erkännas, inte många orsaker till att tänka till och ompröva. Det verkar som om de båda författarna, Joel Halldorf och Patrik Hagman, har riktigt beslutat att genomföra skolastikens och det latinska språkets, om inte hela den romersk-katolska kyrkans, hämnd på Luther. De lyfter i denna tid upp just det som Luther i sin tid inte utan orsak slog ned. Detta i samband med reformationens 500-årsjubileum, som med hänsyn till de 95 teserna, inträffar detta år.
Men innan de 95 teserna skrev Luther 97 teser om skolastiken, d.v.s. den medeltida rörelse som med hjälp av den grekiske filosofen Aristoteles sökte göra Kristi lära en tjänst, och istället gjorde den en stor otjänst. En verklig representant för den rörelsen är just Thomas av Aquino, som inte så sällan citeras i boken "Inte allena".
T.ex. på sidan 58:
"I medeltidens Katolska kyrka var ett annat viktigt perspektiv på goda gärningar att människan växte genom dem. ...Bakom detta låg en optimism när det gäller människan. Den medeltida teologen Thomas av Aquino menade att synden visserligen förmörkade människans omdöme, men att hon likväl hade förmågan att göra gott. Redan i skapelsen finns nämligen ett mått av moral nedlagt i människan, därför kan hon både handla gott och växa i dygd. Om vi dessutom tar emot dopet och lever i kyrkan förstärks detta genom kyrkans vägledning och Andens närvaro i våra liv. De goda gärningarna som vi gör - ibland på kyrkans inrådan - kan förmedla nåd i en annan, vidare mening, som det som gör att kärleken växer i oss, så att vi blir alltmer lika Kristus. På så sätt fullkomnar nåden vår natur".
Det vill säga: människan är redan bra och med Kristus kan hon bli ännu bättre !
Men vad behöver vi då en Frälsare för, som har kommit för att "uppsöka och frälsa det som var förlorat" ? (Matt. 19:10)
I kyrkan fanns ju (enligt sid. 102 - 103 i boken) redan en så otroligt fin, latinsk kultur att läsa Bibeln, "lectio divina", att det är - enligt "Inte allena" - närmast frågan om inte Luther och hans medarbetare i själva verket tog Bibeln ifrån människor, genom att helt frankt översätta den och kommentera den !?
Nej, att vilja tro gott är inte detsamma som att verkligen tro. Och "att vilja tro gott" , det var en reaktion som profeterna kunde möta, t.ex. Jeremia. Då man invände mot honom, sa man:"..'Kom, låt oss tänka ut något anslag mot Jeremia. Ty prästerna ska inte komma till korta med undervisning, ej heller de vise med råd, ej heller profeterna med förkunnelse. Ja, kom, låt oss fälla honom med våra tungor; vi behöver alls inte akta på vad han säger'..." (Jer. 18:18)
De som talade så ville tro gott om institutionerna, de gamla institutionerna. Det kan vara en ädel egenskap i och för sig, men inte om man samtidigt vägrar att höra profetens omvälvande stämma. Också Halldorf och Hagman verkar, i allafall i denna bok , vara av det slaget. Jag kan tyvärr inte lyckönska deras "anslag".
(Inte allena)





Recensera boken

Skriv en recension och dela dina åsikter med andra. Försök att fokusera på bokens innehåll. Läs våra instruktioner för mer information.

Inte allena



Ditt betyg:  1 2 3 4 5

Skriv in en rubrik för din recension (minst 2 ord):



Skriv in din recension i utrymmet nedan (max 1000 ord):



Recensionens språk: 

Ditt namn (Valfritt):



Din e-postadress (visas ej, används endast för verifiering):







Inte allena : varför Luthers syn på nåden, bibeln och tron inte räcker Din recension kommer att visas inom fem till sju arbetsdagar.

Inte allena : varför Luthers syn på nåden, bibeln och tron inte räcker Recensioner som inte följer våra instruktioner kommer inte att visas.







Bokrecensioner » Inte allena : varför Luthers syn på nåden, bibeln och tron inte räcker
Inte allena : varför Luthers syn på nåden, bibeln och tron inte räcker
Inte allena : varför Luthers syn på nåden, bibeln och tron inte räcker
  
Kategorier

Barn & ungdom

Databöcker

Deckare

Ekonomi & affärer

Filosofi & religion

Geografi & geologi

Hem & hushåll

Historia

Hobby & fritid

Kultur

Medicin & hälsa

Naturvetenskap

Psykologi & pedagogik

Samhälle & politik

Skönlitteratur

Språk

Uppslagsverk & ordböcker





Bokrecensioner | Hjälp & support | Om oss


Bokrecensioner Boganmeldelser Bokanmeldelser Kirja-arvostelut Critiques de Livres Buchrezensionen Critica Literaria Book reviews Book reviews Recensioni di Libri Boekrecensies Critica de Libros
Bokrecensioner