Förlagets beskrivning
De senaste åren har svensk formgivning och design blivit en viktig exportvara, och över världen sprids bilden av svenskarna som ett folk med en enhetlig smak, ett folk bestående av vackra och blonda människor som älskar ljust trä och stilfullt, enkelt glas. Men vad är det som avgör om formgivning är bra eller dålig? Varför anses en banangunga av nät vara sämre design än en stramt formgiven stol i formpressat trä? Svensk smak visar att det oftast inte handlar om bra eller dålig design, utan om vem som har makt att bestämma och sätta upp reglerna. God smak är att följa dessa regler, dålig smak är att bryta mot dem. Den Goda Smaken tillhör bara ett fåtal. Smak handlar också om män och kvinnor. I formgivningskretsar vill ingen låtsas om sambandet mellan kön och smak. Men fortfarande står män för det som har status - de rena linjerna, det stort anslagna - medan kvinnors formgivning ofta reduceras till dekorativt pyntande, vare sig det handlar om formelitens tävling Utmärkt Svensk Form eller det populära TV-programmet »Äntligen hemma«.
Svensk smak vill visa att det finns en annan smak, andra smaker. Det finns ett annat Sverige.
Emma Olsson är skribent och medarbetare i bl.a. Dagens Nyheter och Bleck. Zandra Ahl är konsthantverkare. Hon har tidigare skrivit boken Fult och snyggt, (1998). Anna Kleberg är konstnär och fotograf.
Fler böcker av författarna
Liknande böcker
Recensioner
Den här boken har tyvärr inte några recensioner ännu. Om du redan läst boken, skriv en recension!
Recensera boken
Skriv en recension och dela dina åsikter med andra. Försök att fokusera på bokens innehåll. Läs våra instruktioner för mer information.
Svensk smak
Bokrecensioner » Svensk smak : myter om den moderna formen
|
|
|
|
|
|
|