Tips! Jämför butikernas bokpriser och spara pengar!
Bokrecensioner
 
Sanningen är en sällsynt gäst - Sökandet efter Catrine da Costas mördare   

Sanningen är en sällsynt gäst - Sökandet efter Catrine da Costas mördare


Lars Borgnäs

Inbunden. Norstedts Förlag 2003-10.
ISBN 9789113011769
Hitta bokens lägsta pris







Förlagets beskrivning

Polisen gjorde ett antal häpnadsväckande missar när den utredde det uppmärksammade mordet på Catrine Da Costa. Tv-journalisten Lars Borgnäs hittar i en grundlig genomgång av fallet samband med andra olösta mord från den perioden.

Sommaren 1984 hittades kvarlevorna efter Catrine Da Costa i två svarta sopsäckar inte långt från rättsläkarstationen i Solna. Den uppmärksammade rättegången slutade med att de som i medierna kom att kallas Obducenten och Allmänläkaren friades från anklagelserna om mord, men ansågs ha styckat kroppen.

Diskussionen kring mordet och rättsprocessen har fortsatt. Välkända journalister och debattörer lyckades via tv och tidningar få polisen att starta en ny utredning 1999 som skulle rentvå läkarna. Men vilken substans fanns det i denna nya utredning, frågade sig Lars Borgnäs och undersökte fallet i fyra uppmärksammade reportage i SVT:s Uppdrag granskning under 2001–02.

Han går tillbaka till det ursprungliga utredningsmaterialet och hittar ett flertal häpnadsväckande missar som skulle kunna leda fram till att man hittar gärningsmannen. Borgnäs visar också på intressanta samband mellan mordet på Catrine och flera andra kvinnomord i Stockholmstrakten vid början av 1980-talet.

Lars Borgnäs är en av Sveriges mest erfarna radio- och tv-journalister och har gjort flera uppmärksammade reportage i SVT:s Striptease och Uppdrag granskning, bland annat om Palmeutredningen och ”Estonia”-utredningen.

Omslag: Eva Lindeberg



Fler böcker av Lars Borgnäs

Liknande böcker

Erik Rodenborg Erik Rodenborg Jo, döden var nog en man ändå   (Betyg 5 av 5)

När Per Lindebergs bok "Döden är en man" kom ut 1999 blev den oerhört uppmärksammad. Den presenterades som en bok som skulle ha bevisat att de två läkarna ("obducenten" och "allmänläkaren") som anklagats för styckmordet på Catrine da Costa var oskyldiga och hade utsatts för ett justitiemord. De hade visserligen inte dömts för mordet men domstolen slog fast att de var skyldiga till styckningen.

Trots att flera debattörer visade att Lindebergs metod var intimt kopplad till hans kvinnoförakt och elitistiska människosyn (se framförallt Kerstin Alfredssons analys i Arena, nr 3/2000) bibringades nog många uppfattningen att med Lindebergs bok hade hade sista ordet sagts i detta fall.

Det hade det inte. Och hur skulle det kunna vara så, när Lindeberg inte bara reflexmässigt ifrågasatte trovärdigheten hos alla de vittnen som hade sagt något som kunde vara till läkarnas nackdel, utan dessutom med ett förklenande (och ofta extremt manschauvinistiskt) språkbruk ifrågasatte alla dessa människors karaktärer. Själv har jag aldrig förstått hur någon människa kunnat läsa Lindebergs bok utan att fyllas med en spontan misstro mot hans behandling av materialet

Vid läsningen av Lars Borgnäs bok "Sanningen är en sällsynt gäst" inser man att en sådan misstro var i högsta grad berättigad. Borgnäs bok bygger främst på det material som användes i de fyra inslag i Uppdrag Granskning under 2001 och 2002 som tog upp styckmordsfallet. Men dessutom finns ett avsnitt på nära hundra sidor (kapitel tre) som skoningslöst går igenom två centrala partier i Lindeberg bok - de som behandlade "dagboksvittnet" och "fotohandlarparet". Dessa vittnen, som systematiskt kränktes av Lindeberg, får nu en välförtjänt upprättelse. Borgnäs visar hur Lindebergs ensidiga presentation av materialet skapade en suggestiv bild av otillförlitliga vittnen, en bild som vid en närmare granskning faller sönder.

I övrigt behandlar Borgnäs samma ämnen som han tog upp i Uppdrag Granskning. Det mest väsentliga är förmodligen fallet med "arkitekten", det sista vittnet som såg Catrine i livet. Inte nog med att denne man, som brukade gå till prostituerade och var känd för sadistiska böjelser, inte undersöktes av polisen. Dessutom visade det sig att han hade en koppling till obducenten, via en polisman, som inte bara var bekant med den anklagade läkaren, utan även var hans närmaste granne. Borgnäs går systematiskt igenom polisens underlåtenhet att undersöka detta. Denna kan knappast vara någon tillfällighet - en sådan underlåtenhet att närmare undersöka spår som pekar mot personer med en högre samhällsställning har likheter med en lång rad andra rättsfall - alltifrån Kejneaffären till Palmemordet.

I ett annat avsnitt behandlas obducentens hustrus så kallade självmord. Det fallet är på många sätt enklare än mordet på Catrine da Costa. Även den som endast läst Lindebergs beskrivning av "självmordet" i "Döden är en man" torde bli ganska så övertygad om att självmordsteorin är så pinsamt osannolik, att endast den mest naive skulle kunna gå på den. Här lägger Borgnäs fram nya fakta, som stöder denna spontana "suntförnuftsmässiga" reaktion.

Det mest spekulativa avsnittet är förmodligen teorin om hur Catrines död skulle kunna kopplas ihop med en serie av andra mord. Här gör förvisso Borgnäs många träffande iakttagelser, och en förutsättningslös polisutredning skulle möjligen kunna följa upp dessa spår. Tyvärr talar ingenting för att vi får se några seriösa förutsättningslösa polisutredningar i fallet.

Borgnäs visar i det kanske mest övertygande avsnittet i boken, hur polisen, i nära samarbete med Leif GW Persson, och livligt påhejad av Jan Guillou, försökte sätta dit några män i Solna, som hade oturen att ha likheter med Perssons dilettantiska "gärningsmammaprofil". Det framgår med en pinsam tydlighet att denna utredning endast hade syftet att fria läkarna genom ett lätt overkligt letande efter alternativa gärningsmän, som anhölls på i stort sett inga grunder alls. Något av det mest avslöjande i hela boken är de intervjuer som Borgnäs i detta avsnitt gjorde med Guillou, Persson, och kriminalkommissarie Bo Åström, som ledde den nya utredningen.

Redan 1988 visade Hanna Olsson att åklagaren Anders Helin, genom att inte vilja ta hänsyn till de många vittnesmålen från de prostituerade kvinnor som pekade ut obducenten (som han kallade för "fladdriga vittnen"), representerade en reaktionärt elitistisk människosyn. Borgnäs bok visar att denna grundinställning går igenom även i andra avseenden. Rättsväsendet har i sig en inbyggd tendens att skydda de som befinner sig högt upp i samhällshierarkin. Det blir speciellt tydligt i de fall som handlar om sexualiserat våld. Det är förmodligen endast en tidsfråga innan Sverige får en skandal jämförbar med Dutrouxaffären.

Erik Rodenborg
(Sanningen är en sällsynt gäst)





Recensera boken

Skriv en recension och dela dina åsikter med andra. Försök att fokusera på bokens innehåll. Läs våra instruktioner för mer information.

Sanningen är en sällsynt gäst



Ditt betyg:  1 2 3 4 5

Skriv in en rubrik för din recension (minst 2 ord):



Skriv in din recension i utrymmet nedan (max 1000 ord):



Recensionens språk: 

Ditt namn (Valfritt):



Din e-postadress (visas ej, används endast för verifiering):







Sanningen är en sällsynt gäst - Sökandet efter Catrine da Costas mördare Din recension kommer att visas inom fem till sju arbetsdagar.

Sanningen är en sällsynt gäst - Sökandet efter Catrine da Costas mördare Recensioner som inte följer våra instruktioner kommer inte att visas.







Bokrecensioner » Sanningen är en sällsynt gäst - Sökandet efter Catrine da Costas mördare
Sanningen är en sällsynt gäst - Sökandet efter Catrine da Costas mördare
Sanningen är en sällsynt gäst - Sökandet efter Catrine da Costas mördare
  
Kategorier

Barn & ungdom

Databöcker

Deckare

Ekonomi & affärer

Filosofi & religion

Geografi & geologi

Hem & hushåll

Historia

Hobby & fritid

Kultur

Medicin & hälsa

Naturvetenskap

Psykologi & pedagogik

Samhälle & politik

Skönlitteratur

Språk

Uppslagsverk & ordböcker





Bokrecensioner | Hjälp & support | Om oss


Bokrecensioner Boganmeldelser Bokanmeldelser Kirja-arvostelut Critiques de Livres Buchrezensionen Critica Literaria Book reviews Book reviews Recensioni di Libri Boekrecensies Critica de Libros
Bokrecensioner