Tips! Jämför butikernas bokpriser och spara pengar!
Bokrecensioner
 
Konservkungen : Herbert Felix - ett flyktingöde i 1900-talets Europa   

Konservkungen : Herbert Felix - ett flyktingöde i 1900-talets Europa


Per T Ohlsson

Inbunden. Bonnier Fakta 2006.
ISBN 9789185015887
Hitta bokens lägsta pris







Förlagets beskrivning

Det svenska välståndet är inte bara blågult. Invandrade entreprenörer har haft stor, och ibland avgörande, betydelse för Sveriges ekonomiska och materiella utveckling. En av dessa invandrade företagare var Herbert Felix (1908-73), mannen bakom ett av Sveriges mest kända varumärken - Felix. Han lanserade produkter med självklar plats i folkhemmets skafferi: ketchup i plastflaska, pulvermos och Bostongurka.
Berättelsen om Herbert Felix rymmer Europas dramatiska 1900-tal. Här skildras första och andra världskriget, Förintelsen och befrielsen, det kalla kriget och den västeuropeiska välståndsexplosionen. Herbert Felix var jude och valde att fly från Tjeckoslovakien på 1930-talet. Senare övergav han tryggheten i Sverige för att bli allierad soldat, med målet att rädda sin familj undan nazisternas utrensning. Men han kom för sent, hans föräldrar och bror hade redan deporterats mot en säker död i Auschwitz. På vägen hem till Sverige lyckades Herbert dock befria sin bäste vän ur ett ryskkontrollerat fångläger. Denna handlingskraft speglades även i Herbert Felix gärning som företagsledare; risktagande, beslutsamhet och ett humör som det slog gnistor om. Trots sin stora förlust lyckades han bygga upp en svensk storindustri.
I Per T Ohlssons bok skildras Herbert Felix fascinerande levnadsöde. Det är en historia med tvära kast mellan tragedi och framgång, sorg och glädje, världspolitiska skeenden och lilla Eslöv. Författaren har haft tillgång till dagböcker, brevväxling och interna dokument och har intervjuat Herbert Felix släktingar, vänner och kollegor.



Fler böcker av Per T Ohlsson

Liknande böcker

Stephan Ekbergh Stephan Ekbergh Konservkungen, industrialisten och entreprenören Herbert Felix liv   (Betyg 4 av 5)

Jag läste konservkungen på flyget häromdagen.
Konservkungen är boken om maverick entreprenören och charmören Herbert Felix´s liv som startade Felixindustrierna i Eslöv.
För oss som växt upp i Skåne är det fantastiskt att äntligen få ett ansikte på mannen som gav oss ketchupen i flaska. Boken berättar också varför ketchup faktiskt smakar bättre i glasflaska. Varje gång du använt platsflaskan så suger plastflaskan in luft. Felix och ingenjörerna var medvetna om detta men räknade med att konsumenterna skulle betagna i enkelheten jämfört med glasflaskan och därför använda mer ketchup. Därför skulle tiden vara på deras sida innan luften gjorde för mycket skada. Brilliant tänk.

Per T Olsson, som kanske är den bästa journalisten i Sverige, har skrivit boken.
Det är en episk berättelse, en hyllning till industrialisten och marketmakern som trotsar alla omständigheter. Per tar parti för invandrare och spenderar god tid att redogöra för den sociokonomiska aspekten av första eller andra generationens invandrande företagare.
Exempelvis fick industrialismen sitt genombrott i Sverige genom invandrade britter; Samuel Owen startade Motala verkstad, 1822, Williams Gibson och Alexander Keller startade Jonsereds verkstad, Edward Davies startade 1850 den första textil fabriken i Borås.
Och så fortsätter det; Bonniers familjen kommer från Tyskland, Bukowski från Littauen, Carnegie från Skottland, Marabou är norskt från början liksom Findus och Zoegas kaffe från en invandrad kristen italienare.
Pers fascination för politik och historia kommer mer i förgrunden än att försöka redogöra för företagets faktorer för framgång och hur man drivits till att ta vissa beslut.
Ett exempel är dock hur Herbert tyckte att man slängde för mycket av gurkan när dessa lades in. För att minimera spillet kom han fram med en produkt, Bostongurkan, som tillvaratog det mesta av gurkan och minimerade spillet. Sånt älskar man att läsa om, och det inspirerar.
En annan detalj är naturligtvis historien om ketchupflaskan i plast och hur denna kom till. Felix har fortfarande 50% marknadsandel, inte dåligt i dessa tider av lågprisimport.

Författaren spenderar stora delar av boken, säkert hälften, med att skildra tiden före och under andra världskrigets och hur detta spelade roll i familjen Felix liv. Vilket är förståeligt eftersom familjen, företaget och inte minst Herbert Felix präglades av dessa omständigheter. Hans familj blev mördad i dödslägerna.
Författaren gör också ett gediget arbete att försöka finna människan bakom Felix.
Felix inre drivkrafter animeras av genom slaget mellan goda och onda drivkrafter som behov av bekräftelse, vilja att lyckas och att ge tillbaks till det svenska samhället och samtidigt behovet av flykt ifrån plågoandar och frihet från nazism.

Som trogen läsare av business biografier älskar jag mest att läsa om misstag och motgångar och vad som lett människorna bakom ett företag att leda ett företag i en viss riktning. Det saknar jag i boken. Normalt brukar jag skippa långa utdragna inledningar som handlar skall sätta scenen, dvs historia, far och morföräldrar. Det är som regel vad det är. Men i detta fallet är det oerhört intressant berättat.

Sverige är mycket mer än HM, IKEA och Tetra Pak, vilket tyvärr inte avspeglas i den flora av böcker som finns ute på marknaden. Jag skulle vilja att det skrevs mer böcker om Svenska företag. Dessa kan inspirera och vägleda oss andra i vår gärning.
En av samhällets viktigaste pelare är entreprenören och företagen. Vi plöjer vägar och öppnar möjligheter. Politiker kan i bästa fall underlätta för att det startas fler företag. För att lyckas måste man våga misslyckas.

I dessa tider när företag och produkter, tjänster och företag blir mer och mer lika har de nuvarande ägarna till felixindustrierna förstått vikten av storytelling. Att förstå och berätta företagets historia för sina kunder, leverantörer och inte minst personal är viktigt i en tid då de flesta företag har glömt sin historia, eller kanske inte har någon historia.
Företag med en utvecklad historietradition, tror jag, kan stå starkare och ge en bild av varför man finns till. Ett företag är precis som vilken människa som helst, i Sverige har tom företag ett personnummer. Dess DNA är värderingar som finns inbyggt sedan starten.

Boken om Felix är en ödesmättad, melodramatisk och bitvis vacker historia om mannen som i förintelsens skugga trotsar oddsen och bygger ett extraordinärt liv, en industri och förändrar ett land.
(Konservkungen)





Recensera boken

Skriv en recension och dela dina åsikter med andra. Försök att fokusera på bokens innehåll. Läs våra instruktioner för mer information.

Konservkungen



Ditt betyg:  1 2 3 4 5

Skriv in en rubrik för din recension (minst 2 ord):



Skriv in din recension i utrymmet nedan (max 1000 ord):



Recensionens språk: 

Ditt namn (Valfritt):



Din e-postadress (visas ej, används endast för verifiering):







Konservkungen : Herbert Felix - ett flyktingöde i 1900-talets Europa Din recension kommer att visas inom fem till sju arbetsdagar.

Konservkungen : Herbert Felix - ett flyktingöde i 1900-talets Europa Recensioner som inte följer våra instruktioner kommer inte att visas.







Bokrecensioner » Konservkungen : Herbert Felix - ett flyktingöde i 1900-talets Europa
Konservkungen : Herbert Felix - ett flyktingöde i 1900-talets Europa
Konservkungen : Herbert Felix - ett flyktingöde i 1900-talets Europa
  
Kategorier

Barn & ungdom

Databöcker

Deckare

Ekonomi & affärer

Filosofi & religion

Geografi & geologi

Hem & hushåll

Historia

Hobby & fritid

Kultur

Medicin & hälsa

Naturvetenskap

Psykologi & pedagogik

Samhälle & politik

Skönlitteratur

Språk

Uppslagsverk & ordböcker





Bokrecensioner | Hjälp & support | Om oss


Bokrecensioner Boganmeldelser Bokanmeldelser Kirja-arvostelut Critiques de Livres Buchrezensionen Critica Literaria Book reviews Book reviews Recensioni di Libri Boekrecensies Critica de Libros
Bokrecensioner