Tips! Jämför butikernas bokpriser och spara pengar!
Bokrecensioner
 
Pennskaftet   

Pennskaftet


Elin Wägner Horace Engdahl Helena Forsås-Scott

Inbunden. Bokförlaget Atlantis AB 2003-08.
ISBN 9789174867541
Hitta bokens lägsta pris
Recensionen är redan verifierad.


Förlagets beskrivning

Elin Wägner (1882–1949) var under första hälften av 1900-talet en av Sveriges ledande romanförfattare. Till hennes viktigaste verk hör förutom Pennskaftet romaner som Åsa-Hanna, Dialogen fortsätter och Vinden vände bladen. Elin Wägner började sin bana som journalist och drogs snart in i kampen för kvinnlig rösträtt. Det feministiska engagemanget präglar hela hennes produktion och kombineras i den unika pamfletten Väckarklocka med både pacifism och en ovanligt tidig miljömedvetenhet. Hon invaldes i Svenska Akademien 1944.

Romanen Pennskaftet (1910) ger en oöverträffad inblick i arbetet för kvinnlig rösträtt. Kring Pennskaftet, den unga kvinnliga journalisten, och gruppen med rösträttsaktivister aktualiseras en rad frågor om kvinnornas situation i det dåtida samhället. Slagfärdigt och tankeväckande diskuteras här inte bara yrkesarbete och ekonomisk självständighet, politisk aktivism och social gemenskap utan också frågor som rör moral, erotik och kärlek. Introduktion av akademiledamoten Horace Engdahl. Kommentarer och ordförklaringar av Helena Forsås-Scott.



Fler böcker av författarna

Liknande böcker

Birger Schlaug Birger Schlaug En klassiker man inte får missa   (Betyg 5 av 5)

Pennskaftet är en klassiker - välskriven och fylld med historia. Elin Wägner har dessutom humor och är sin tids mästare när det gäller oneliners.

Romanen, som kom ut 1910, är Elin Wägners första "riktiga roman" och tredje bok. Norrtullsligan, som var hennes andra bok, hade ursprungligen gått som följetong i DN. Den första boken var en novellsamling.

I Pennskaftet beskiver hon humoristiskt och ömsint hur idealism och lust driver liberala kvinnor att, i nästan religiös anda, arbeta för kvinnlig rösträtt. Men också hur motståndet gjorde sig hört från såväl överklassens som medelklassens och arbetarklassens kvinnor. Vad skulle hända med familjerna om kvinnan fick rösträtt? Hade man en bra man som förmyndare var det väl inga problem? Var det verkligen kvinnligt att behöva bekymra sig om politik? Och vad begrep arbetarrörelsens fattiga kvinnor?

Pennskaftet uppfattades som en av det årets främsta böcker. Den såldes bra, kanske för att den också kittlade genom att vara en, för sin tid, pionjärroman för en friare syn på kärlek och sex. Man kan dra paralleller till Det går an. Men säkert också för att den är lättläst, rapp, humoristisk med de typiska wägnerska oneliners här och var:

Du behöver inte ligga vaken för min skull, det kan jag göra själv, sade hon.

Men Elin Wägner vågar också beskriva rösträttsrörelsens inre liv, intriger, kompromisser och tvekanden. Hon faller aldrig för förenklingarnas frestelse när hon utmålar de män som dyker upp i handlingen, tvärtom, här finns ingen kollektiv skuldbeläggning utan varje man, liksom varje kvinna, beskrivs som individer.

Huvudpersonen, Pennskaftet (som egentligen heter Barbro Magnus), är en ung självförsörjande kvinna som är frimodig, ettrig och slängd i käften - och som arbetar som journalist på en tidning som är positiv till kvinnlig rösträtt. (När boken kom ut vara bara 12% av Sveriges journalister kvinnor). Pennskaftets vision är att både ha ett yrkesliv och att bilda familj - och förstås att kvinnor skall får rösträtt.

Elin Wägner är 26 år när boken kommer ut, hon har tagit stegen in i rösträttsrörelsen, men låter inte detta innebära att rörelsen beskrivs utan skönhetsfläckar. Elin Wägner fick en del kritik från delar av rösträttsrörelsen för att boken "väckte anstöt" och kunde förstärka bilden av att kvinnor som slogs för rösträtt var fallna... Även hennes familj var bekymrad, och tog illa vid sig. Varken hennes far (Sven), hennes styvmor (Augusta) eller andra släktingar närvarande när hon gifte sig strax efter det att boken kommit ut och debatten var i full gång. Augusta skriver i ett brev: "Elin har haft en sällsynt framgång med sin sista bok, men vi äro ej förtjusta i den (-) människorna äro så simpla tycker jag och så de där avskyvärda "fria förhållandena" som de predikar (-) vi får ju känna oss tacksamma att Elin själv inte lever som hon lär...".

Horace Engdahl har skrivit ett bra förord, som i kombination med noter och förklaringar gör just den utgåvan än bättre.
(Pennskaftet)





Recensera boken

Skriv en recension och dela dina åsikter med andra. Försök att fokusera på bokens innehåll. Läs våra instruktioner för mer information.

Pennskaftet



Ditt betyg:  1 2 3 4 5

Skriv in en rubrik för din recension (minst 2 ord):



Skriv in din recension i utrymmet nedan (max 1000 ord):



Recensionens språk: 

Ditt namn (Valfritt):



Din e-postadress (visas ej, används endast för verifiering):







Pennskaftet Din recension kommer att visas inom fem till sju arbetsdagar.

Pennskaftet Recensioner som inte följer våra instruktioner kommer inte att visas.



Bokrecensioner » Pennskaftet
Pennskaftet
Pennskaftet
  
Kategorier

Barn & ungdom

Databöcker

Deckare

Ekonomi & affärer

Filosofi & religion

Geografi & geologi

Hem & hushåll

Historia

Hobby & fritid

Kultur

Medicin & hälsa

Naturvetenskap

Psykologi & pedagogik

Samhälle & politik

Skönlitteratur

Språk

Uppslagsverk & ordböcker





Bokrecensioner | Hjälp & support | Om oss


Bokrecensioner Boganmeldelser Bokanmeldelser Kirja-arvostelut Critiques de Livres Buchrezensionen Critica Literaria Book reviews Book reviews Recensioni di Libri Boekrecensies Critica de Libros
Bokrecensioner