Tips! Jämför butikernas bokpriser och spara pengar!
Bokrecensioner
 
Med uppenbar känsla för stil - ett reportage om manlighet   

Med uppenbar känsla för stil - ett reportage om manlighet


Stephan Mendel-Enk

Inbunden. Atlas bokförlag 2004-08.
ISBN 9789173891448
Hitta bokens lägsta pris







Förlagets beskrivning

"Oerhört intressant, fruktansvärt skrämmande... ­ Läs den!"
Yukiko Duke gav boken fyra av fem i betyg i SVT Morgon.

I mediedebatten efter huliganmordet på Tony Deogan var analysen tydlig: Huliganerna var våldsfixerade dårar som drevs av hat och hade värderingar som kraftigt avvek från det övriga samhällets. Men när journalisten Stephan Mendel-Enk intervjuade några av de mest ökända huliganerna fann han dem vara en så brokig samling att medias alla försök till generella omdömen föll platt. Det fanns bara en sak som de hade gemensamt, men den diskuterats aldrig: De var alla män.

Behärska dig, var lojal mot gruppen, offra dig för något större och viktigare än du själv. Den interna hierarkin. Den stenhårda uppdelningen mellan offentligt och privat jag. Föraktet för svaghet.
Samma logik, samma ideal som formade Firman kände han igen från andra sammanhang: från sin egen uppväxt, kompisar och skolan. Från de mansdominerade tidningsredaktioner han jobbat. Från filmer, tidningar, tv-serier och böcker med män som målgrupp.

Med uppenbar känsla för stil är ett reportage om manlighet. Det handlar om hur våldet i samhället hänger ihop med den bild av manlighet som formar pojkar.

Stephan Mendel-Enk (1974) är född och uppvuxen i Göteborg. Han är utbildad vid journalisthögskolan och har bland annat skrivit i fotbollsmagasinet Offside, varit krönikör i DN-sporten och jobbat på radion. 2002 föddes sonen Leon.

"Det inte Stephan Mendel-Enk förstår om manlighet är inte värt att veta"
Mats Olsson/Expressen

"Reportagets största styrka är att det är så personligt. Mendel-Enk skriver bättre än de flesta skönlitterära debutanter. Och allt han berättar är sant.... 127 sidor lämnar efter sig en längtan efter mer."
Lena Kvist, Borås Tidning

"Om en tjej hade skrivit reportaget Med uppenbar känsla för stil och påstått att killar är dumma i huvudet, hade hon snart fått massa knullmail från män och epitetet feministhora i gubbkretsar."
Natalia Kazmierska, Expressen

"Jag har inte läst något så klarsynt om manlighet sedan Joyce Carol Oates korta skrift om Boxning."
Robert Svensson, Resumé

"Med uppenbar känsla för stil är konsekvent och kompromisslös i sin skildring av hur vårt samhälles norm samtidigt är vårt problem och hur alla män drar fördel av den kollektiva rädsla som finns för vad vissa män ska ta sig till om mäns privilegier hotas. Mendel-Enk är stenhård i sin uppgörelse med "den manliga könsrollen"
Ulrika Westerlund, GP



Fler böcker av Stephan Mendel-Enk


Liknande böcker

Henrik Svensson Henrik Svensson En brutal uppgörelse med manligheten   (Betyg 3 av 5)

Det börjande någonstans när han skulle intervjua huliganer. Journalisten Stephan Mendel-Enk, som bland annat skrivit i fotbollsmagasinet Offside och krönikor på sportsidorna i Dagens Nyheter, tyckte sig känna igen jargongen hos huliganerna. Jargongen liknande den hos de flesta MÄN.

Hela boken ”Med uppenbar känsla för stil. Ett reportage om manlighet” utgörs av exempel, iakttagelser och berättelser uppradade på ett pärlband. Och det är en brokig samling berättelser. En högstadiekompis äter upp ett kalvöga för att någon säger att han inte törs. En äldre Oscarsvinnare tar emot priset och gör armhävningar på scenen. Huliganerna är kontrollerade och redogör helt oflamsigt om hoppkickar mot bröstet. Graffittimålare planlägger sina nattliga måleriräder minutiöst. Någon kysser en tjej trots att han egentligen inte vill, det vore väl omanligt att låta bli. En skämthistora om machosnubbar som är helt ointresserade av förspel. Fotbollsspelaren Johan Mjällby spelar alltid hårt och ger alltid hundra procent för laget. Filmer och recensioner refereras, misshandelsstatistik redovisas, några mansforskare citeras och så vidare i ett tätt pärlband.

Men vad är då EXAKT jargongen, manlighetens ideal, undrar jag vid läsningen. Det är tydligt att idealet inte finns i verkligheten och dessutom så: ”…ligger den traditionella manligheten som en osynlig hinna över samhället och styr alla män åt sitt håll, trots att de flesta säger sig vara emot dessa ideal.” Men vad, EXAKT vad, består manligheten av? Här finns bokens svaghet.

Dels är det länge otydligt vad denna manlighet består av, dels är kopplingarna mellan olika företeelser ibland hisnande. Eller vad sägs om: ”…det till synes oändliga manliga behovet att kontrollera sin tillvaro genom att samla och systematisera.” Denna beståndsdel av manligheten har inte tidigare framträtt, trots att man nu kommit igenom mer än halva boken. Exempel på detta manliga beteende blir bland annat: ”Fågelskådare och seriemördare har mycket mer gemensamt än vad svenska ornitologsällskapet någonsin kommer att erkänna. Det är ingen tillfällighet att båda grupperna nästan enbart befolkas av män.” Hisnande och inte så svårt att ställa sig skeptisk till.

Men i slutet av boken presenteras kärnan i den manliga könsrollen som trots mycket debatt genom åren fortfarande består av att: stå pall, vara lojal mot gruppen, behärska dig, offra något större och viktigare än dig själv. Och vidare: en intern, nästan osynlig hierarki, en stenhård uppdelning i offentligt och privat, förakt för svaghet. Det är ett ständigt tävlande. Detta gäller alla män i världen, åtminstone i västvärlden hävdar författaren.

Mendel-Enk menar att det inte finns någon god variant av den manliga könsrollen. Manligheten är en våldsideologi. Bokens styrka är just indignationen. Och (tyvärr får man väl säga) så blir det en extra dimension av att boken är skriven av just en man. Det tycks vara en personlig resa som formar sig genom boken och mynnar ut i ett kraftigt ställningstagande mot de tankar som har format honom och andra män. En annan styrka med boken är att den är fängslande. Det är intressant att se alla de bilder av vitt skilda fenomen som målas upp, även om jag motsätter mig en hel del av logiken, associationerna och slutsatserna. Det är fascinerande att följa journalistens träffsäkra iakttagelser på privata fester, i kön till gatuköket och under pappakursen. Han är härligt befriande ärlig när han erkänner sin rädsla för den livsfarliga strömskenan när han gör reportage om klottrare som målar graffitti på tåg mitt i natten. Han har då också bråttom iväg hem för hans Malin har ringt om att deras barn har skrikit hela natten. Genom att erkänna sin rädsla och ägna tankarna åt väsentligheter i livet som fru och barn håller han kanske på att frigöra sig från det dominerande manliga könsrollsidealet som de flesta är emot men ändå styrs av. Håller du med? Ingen går oberörd av Stephan Mendel-Enks reportage om manlighet. Läs boken!
(Med uppenbar känsla för stil)





Recensera boken

Skriv en recension och dela dina åsikter med andra. Försök att fokusera på bokens innehåll. Läs våra instruktioner för mer information.

Med uppenbar känsla för stil



Ditt betyg:  1 2 3 4 5

Skriv in en rubrik för din recension (minst 2 ord):



Skriv in din recension i utrymmet nedan (max 1000 ord):



Recensionens språk: 

Ditt namn (Valfritt):



Din e-postadress (visas ej, används endast för verifiering):







Med uppenbar känsla för stil - ett reportage om manlighet Din recension kommer att visas inom fem till sju arbetsdagar.

Med uppenbar känsla för stil - ett reportage om manlighet Recensioner som inte följer våra instruktioner kommer inte att visas.







Bokrecensioner » Med uppenbar känsla för stil - ett reportage om manlighet
Med uppenbar känsla för stil - ett reportage om manlighet
Med uppenbar känsla för stil - ett reportage om manlighet
  
Kategorier

Barn & ungdom

Databöcker

Deckare

Ekonomi & affärer

Filosofi & religion

Geografi & geologi

Hem & hushåll

Historia

Hobby & fritid

Kultur

Medicin & hälsa

Naturvetenskap

Psykologi & pedagogik

Samhälle & politik

Skönlitteratur

Språk

Uppslagsverk & ordböcker





Bokrecensioner | Hjälp & support | Om oss


Bokrecensioner Boganmeldelser Bokanmeldelser Kirja-arvostelut Critiques de Livres Buchrezensionen Critica Literaria Book reviews Book reviews Recensioni di Libri Boekrecensies Critica de Libros
Bokrecensioner