Tips! Jämför butikernas bokpriser och spara pengar!
Bokrecensioner
 
Iskallt och stenhårt - Mina 20 år i Texas fängelser   

Iskallt och stenhårt - Mina 20 år i Texas fängelser


Rick Flinga

Inbunden. Norstedts Förlag 2005-09.
ISBN 9789113014289
Hitta bokens lägsta pris







Förlagets beskrivning

Rickard Flinga dömdes för mord i USA och satt tjugo år i fängelse, varav tretton i isoleringscell. En tillvaro där misshandel och mord tillhörde vardagen. En dag insåg han att han förmodligen inte skulle lämna fängelset levande. Då beslöt han sig för att bryta med sitt tidigare liv, drogerna, gängen och börja den långa, svåra resan mot friheten. Efter avtjänat straff utvisades Rickard Flinga till Sverige, hans föräldrars hemland, som för honom varit dittills helt okänt. Iskallt och stenhårt handlar om den långa, grymma vägen ut ur helvetet. Hur ett skoningslöst system gör människor till monster och om en ensam mans kamp för ett värdigt liv. Rickard Flinga, född 1951 i Sydamerika, bor i Uppsala, deltar i kriminalvårdsdebatten och föreläser för ungdomar. Hans första tid i Sverige förevigades i en tv-dokumentär av Tom Alandh.



Liknande böcker

Niklas Nylund Niklas Nylund Kriminalvården från insidan   (Betyg 5 av 5)

Rickard Flingas erfarenheter från Texas fängelser är ett välbehövligt inslag i debatten om kriminalvården. I boken skildrar Flinga sitt eget liv samtidigt som läsaren ges en historisk bakgrund över fångvården i Texas fängelser. Bokens kanske viktigaste budskap är att fångvården i Texas inte rehabiliterar sina fångar utan snarare tvingar dem att fortsätta begå kriminella handlingar för att överleva. Den största behållningen finns dock hos Flingas skildring av sin kamp mot depressioner under tiden i isolering och hur han var tvungen att tänka och leva för att överleva i fängelset. Flinga har något viktigt att berätta om livet och boken är mycket mer än bara ett inlägg i kriminalvårdsdebatten. (Iskallt och stenhårt)



Åse Åse Osentimentalt och naket   (Betyg 4 av 5)

Iskallt och stenhårt är Rickard Flingas självbiografiska berättelse om sina 20 år i olika Texasfängelser. Han dömdes 1981 till 45 års fängelse, efter att ha gjort vad alla föräldrar skulle vara beredda att göra (åtminstone i sina primitiva, spontana reaktioner).
Han hade skjutit - mördat - den man som förgripit sig på hans då sjuåriga dotter.

Flinga föddes i Buenos Aires 1951, och vid knappt ett års ålder flyttade familjen till Los Angeles. Flingas föräldrar var svenska, och därmed blev han själv svensk medborgare vid födseln.

Flinga har lyckats med konststycket att ge en mycket naken beskrivning av fängelsetillvaron, och samtidigt behålla en beundransvärd integritet i sitt berättande.
Något som slår mig flera gånger under läsningen är att han inte någon gång uttrycker ånger över den handling som placerade honom i fängelset.
Det är alltid, alltid, alltid fel att döda en annan människa. Samtidigt kan jag inte gå ed på att jag inte skulle handlat som Flinga i motsvarande situation.
Min uppfattning är att Flinga inte ångrar sitt handlande - även om priset han fick betala var omänskligt högt.

Boken lämnar mig med en hel del nyfikna frågor, vilka jag hoppas att Flinga i sin (hos mig förväntade) fortsatta författarkarriär kommer att besvara.

Bokens kapitel pendlar mellan Flingas uppväxt i Los Angeles och den hårda verkligheten i Texas fängelser. Djungelns lag råder innanför murarna, och man har bara sig själv att lita till. Svenska fängelser är som Gröna Lund i jämförelse sa Flinga vid en föreläsning jag var på härom kvällen, och det är nog tyvärr sant.
I slutet av boken redovisas också den skrämmande okunnighet som svenska UD besitter gällande det Amerikanska rättssystemet. Man har (eller i alla fall hade) inte ens de basala kunskaperna om till vilken myndighet man ska skicka en ansökan om att få en fånge överförd till Sverige.

När Flinga slutligen frigavs år 2000 utvisades han till Sverige, eftersom han är svensk medborgare. Vid 50 års ålder kom han alltså till ett land han aldrig tidigare hade varit i, och vars språk han bara hade fragmentariska kunskaper i.
I förberedelserna inför sitt nya liv hade Flinga bett UD om råd om vad han rent praktiskt skulle ta sig till när han kom till Sverige. Det enda tips de hade att komma med var att han ju kunde vända sig till socialtjänsten.
Vid ankomsten till Arlanda väntade ingen enda representant för det svenska samhället. Flinga var hänvisad till sitt öde, men hade lyckligtvis tidigare knutit kontakt med människor som välkomnade honom.

Manuset till boken är skrivet på engelska, och har sedan översatts till svenska av Margareta Eklöf. Tyvärr lämnar översättningen en del att önska i vissa stycken. Som läsare förstår jag (tror mig i alla fall förstå) hur orden ursprungligen varit formulerade på engelska, och upplever översättningen som mycket bristfällig. Att några slarvfel dessutom lyckats ta sig genom korrekturen känns både onödigt och trist.

Jag tror att boken skulle ha vunnit mycket på att vara skriven på den svengelska Flinga faktiskt pratar (även om jag samtidigt naturligtvis inser det orealistiska i att något bokförlag skulle ge ut en bok som var skriven på det sättet).

Boken är dedicerad till Annika Östberg, och intäkterna går till arbetet för att få henne överförd till ett svenskt fängelse. Bara det är en stor anledning att köpa den (som om boken i sig inte vore det!).

Iskallt och stenhårt är en bok jag varmt kan rekommendera. Den är en sidvändare som författaren själv uttryckte det.
(Iskallt och stenhårt)





Recensera boken

Skriv en recension och dela dina åsikter med andra. Försök att fokusera på bokens innehåll. Läs våra instruktioner för mer information.

Iskallt och stenhårt



Ditt betyg:  1 2 3 4 5

Skriv in en rubrik för din recension (minst 2 ord):



Skriv in din recension i utrymmet nedan (max 1000 ord):



Recensionens språk: 

Ditt namn (Valfritt):



Din e-postadress (visas ej, används endast för verifiering):







Iskallt och stenhårt - Mina 20 år i Texas fängelser Din recension kommer att visas inom fem till sju arbetsdagar.

Iskallt och stenhårt - Mina 20 år i Texas fängelser Recensioner som inte följer våra instruktioner kommer inte att visas.







Bokrecensioner » Iskallt och stenhårt - Mina 20 år i Texas fängelser
Iskallt och stenhårt - Mina 20 år i Texas fängelser
Iskallt och stenhårt - Mina 20 år i Texas fängelser
  
Kategorier

Barn & ungdom

Databöcker

Deckare

Ekonomi & affärer

Filosofi & religion

Geografi & geologi

Hem & hushåll

Historia

Hobby & fritid

Kultur

Medicin & hälsa

Naturvetenskap

Psykologi & pedagogik

Samhälle & politik

Skönlitteratur

Språk

Uppslagsverk & ordböcker





Bokrecensioner | Hjälp & support | Om oss


Bokrecensioner Boganmeldelser Bokanmeldelser Kirja-arvostelut Critiques de Livres Buchrezensionen Critica Literaria Book reviews Book reviews Recensioni di Libri Boekrecensies Critica de Libros
Bokrecensioner